Ugrás a fő tartalomra

Szabó T. Anna: Senki madara - Ajánló

Csodálatosan megírt, igazi felnőtt mese a szerelemről, az elengedésről, a magányról és a szabadságról gyönyörű rajzokkal illusztrálva, melyek Rofusz Kinga nevéhez fűződnek.
A magyar pusztai hangulat találkozása a japán művészettel és szokásokkal - szép mitológiai jelentéssel.

A kisregény telis-tele van szimbólumokkal és népmesei motívumokkal, amely tovább mélyíti ezt a ritka párosítást - a magyar, nomád, pusztai életet a törékeny, visszafogott és gyönyörű japán kultúrával - de a kettő mégis jól megfér egymás mellett.  A két kultúra találkozásának metszéspontja, a fő motívum pedig a szabad, de visszatérő, kecses madár: a daru.

A történet üzenete: "Ha madarat szeretsz, égbolt légy, ne kalitka."

Szabó T. Annának olvastam jó pár versét és most, hogy prózát is olvastam tőle, még inkább úgy gondolom, hogy férjével, Dragomán Györggyel olyanok, mint a jing és jang.

A költőnő csodásan törékeny és finom érzelmekkel ír, szinte úgy érzi az ember, mintha a mondatok lebegnének, míg Dragomán György férfias, erős mondatait a nyers őserő járja át. Tökéletes párosítás. :)

Jó olvasást!

Cím: Senki madara
Szerző: Szabó T. Anna
Kiadó: Magvető-Vivandra
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 53 oldal

Szabó T. Anna (1972-) költő, műfordító.

1991-1997 ELTE magyar-angol szak
Angol-reneszánsz PHD program


Még többet itt tudtok róla olvasni: http://szabotanna.com/


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sándor Anikó: Camino trilógia - Ajánló

Pár évvel ezelőtt, amikor még nem voltam se feleség, se barátnő, szerettem volna pár kérdésre megtalálni a választ, keresni önmagam, így el kezdtem készülni a magyar Caminóra, a Szent Jakab zarándokútra. Vezetéssel, kis csapattal és önállóan is végig járható, Budapestről a 0. km kőtől indul és Lébényben ér véget, 11 szakaszra bontva 226 km hosszú, az út a zarándokút jelképével, a sárga fésűkagylóval van felfestve és a séta során sok zarándokhely fogadja a betérőket. A zarándoklathoz ki lehet váltani egy útlevelet, melybe minden szakasz teljesítéséről a meghatározott zarándokhely pecsétet ad, így amikor a lébényi templomba megérkezik a vándor, ott bemutatva kap egy oklevelet.
Ez a magyarországi út tovább megy Wolfstahl-ba és végül becsatlakozik a nagy El Camino útba, melynek végcélja Santiago de Compostela.

Végül hirtelen megfordult velem a világ, nem mentem el az útra, de azóta is bakancslistán van és remélem egyszer majd eljutok.
A férjem is tisztában van ezzel, így első, együtt tölt…

Gerlóczy Márton: Nézd csak, itt egy japán! - az Altató borítójának története - Ajánló

Nemrégen - a költözés utolsó fázisaként - bontottam ki az egyetlen, bontatlan dobozt, amiben dédmamám régi teás/kávés készlete volt. Ezt örököltem tőle a zöld, porcelán mákdaráló és a barna, intarziás ékszeres dobozon kívül, amit még az ő apukája vagyis az üknagyapám készített.
Ahogy nézegettem ezt a sokat látott porcelán készletet, eszembe jutottak az Altató regényének szereplői és maga a borító, amelyen az a csodás kávés csésze látható és kíváncsi lettem volna, vajon miért ez lett a választott motívum?
A készletet végül a könyvespolc egy központi részére tettem, rá pár napra pedig örömmel olvastam, hogy megjelenik a borító története.

Szerencsére a kiadóval egy épületben dolgozom, így próba-szerencse alapon a megjelenés dátuma előtt felszaladtam, hátha van már náluk is egy példány, és volt! Rögtön meg is vettem és már megint hosszú percekig néztem a borítót. Nagyon megtetszett, pedig ez csak a csészealj volt, a csésze nélkül.
Végül egy nap alatt elolvastam a könyvet. Gerlóczy Márton t…

Gerlóczy Márton: Mikecs Anna: Altató - ajánló

Izgatottan, meglepődve kaptam fel a fejem, mikor azt olvastam, hogy Gerlóczy Mártonnak új regénye jelenik meg. Olvastam tőle több könyvet is. Humoros, laza, egyenes, néhol nyers és cinikus írói stílusa merően megkülönbözteti őt a mai kortárs írók közül. De ezzel a művével teljesen más, új oldaláról ismertem meg. Benne van, ami „a Gerlóczy” és van benne még valami klasszikus, időtálló is, amivel igazán belopta magát a szívembe. Magával ragadó, csodás történet ez a családregény, mely az író családjáról, felmenőiről szól. A történetet Mikecs Anna meséli, az író nagymamájának – Jékely Mártának – első házasságából született lánya, aki 3,5 éves korában, vérhas következtében meghal. A központi alak Márta, akinek egész életén át kalauzol minket a regény, de ahhoz, hogy megértsük életútját, döntéseit azaz sorsát, vissza kell mennünk egészen Gerlóczy üknagymamájához (Terézia), dédnagymamájához (Ida), érintve Mártát és végül édesanyjához, Zsófiához. Ezen a szép ívű női ágon keresztül kapunk be…