Ugrás a fő tartalomra

Sándor Anikó: Camino trilógia - Ajánló

Pár évvel ezelőtt, amikor még nem voltam se feleség, se barátnő, szerettem volna pár kérdésre megtalálni a választ, keresni önmagam, így el kezdtem készülni a magyar Caminóra, a Szent Jakab zarándokútra. Vezetéssel, kis csapattal és önállóan is végig járható, Budapestről a 0. km kőtől indul és Lébényben ér véget, 11 szakaszra bontva 226 km hosszú, az út a zarándokút jelképével, a sárga fésűkagylóval van felfestve és a séta során sok zarándokhely fogadja a betérőket. A zarándoklathoz ki lehet váltani egy útlevelet, melybe minden szakasz teljesítéséről a meghatározott zarándokhely pecsétet ad, így amikor a lébényi templomba megérkezik a vándor, ott bemutatva kap egy oklevelet.
Ez a magyarországi út tovább megy Wolfstahl-ba és végül becsatlakozik a nagy El Camino útba, melynek végcélja Santiago de Compostela.

Végül hirtelen megfordult velem a világ, nem mentem el az útra, de azóta is bakancslistán van és remélem egyszer majd eljutok.
A férjem is tisztában van ezzel, így első, együtt töltött születésnapomra kaptam tőle egy könyvet, ami Sándor Anikó: Az ajándék - élet az El Camino után című könyv volt. Nagyon örültem neki, de az író neve ekkor még semmit nem mondott. El kezdtem olvasni és kiderült, hogy ennek a történetnek van egy első része is, ami az El Camino - az út ami hazavisz, és úgymond egy harmadik része, a Magyar Camino - a magad útján.
Mind három könyv megállja a helyét önálló történetként is, vannak utalások az előzőre, de ez egyáltalán nem zavarja meg az olvasást, nem vesz el értékéből.

Számomra azért volt érdekes mind a három, mert hétköznapi stílusban, egy igazi hús-vér emberi történet elevenedik meg előttünk és az író elénk tárja legféltettebb lelki titkait, problémáit. Sándor Anikónak véleményem szerint ez lehet a titka, hogy teljesen magát adja, és ettől lesz hiteles és szerethető főszereplő.
Mesél és mesél - eszembe juttatja egy már nem élő rokonomat, aki nagyon jól tudott bánni a szavakkal, ízesen mesélt nem mindennapi személyiségével. Sokáig tudtam hallgatni a fantasztikus történeteit. Így egy ici-pici nosztalgia is van bennem iránta.

Az első könyv arról a változásról, váltásról szól, mikor Anikó eldönti, hogy kiszáll a mindennapi mókuskerékből és elindul Spanyolországba, az útra, hogy kérdéseire válaszokat kapjon. Megismerjük addigi életét, a gyerekkorát és végig kísérjük azon az úton, ahol válaszokat kap azokra a feltett és nem feltett kérdésekre, amik egy másik irányba terelik életét.
A második könyvben ennek az új életnek lehetünk a szemtanúi, de ahogyan megismerhettük az írónő agilis, bátor és merész személyiségét egy kis csavarra számíthatunk. :)
Végül a harmadik könyv a magyarországi Szent Jakab zarándokút végigjárásáról szól - na de hogyan? :) Itt is tartogat nekünk meglepetéseket, amit nem szeretnék senki érdeklődőtől elvenni, így ez az ízelítő legyen elég ahhoz, hogy elolvassa bármelyik könyvét.

Több könyve is jelent meg, amik szépen, türelmesen sorakoznak a láthatatlan kis olvasó listámon:

Íme:
- Pillangó a vállamon - a Buenos Aires-i kaland
- Zuhanórepülés - összetörve Indiában
- Én igen nagy vétkem... öt nap Mariazellben
- Tévúton
- Házasságsirató
- Megbukott bűvészinasok

Jelenleg írói munkássága mellett coach-ként, újságíróként dolgozik.
Oldalát itt találod: Sándor Anikó

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gerlóczy Márton: Nézd csak, itt egy japán! - az Altató borítójának története - Ajánló

Nemrégen - a költözés utolsó fázisaként - bontottam ki az egyetlen, bontatlan dobozt, amiben dédmamám régi teás/kávés készlete volt. Ezt örököltem tőle a zöld, porcelán mákdaráló és a barna, intarziás ékszeres dobozon kívül, amit még az ő apukája vagyis az üknagyapám készített.
Ahogy nézegettem ezt a sokat látott porcelán készletet, eszembe jutottak az Altató regényének szereplői és maga a borító, amelyen az a csodás kávés csésze látható és kíváncsi lettem volna, vajon miért ez lett a választott motívum?
A készletet végül a könyvespolc egy központi részére tettem, rá pár napra pedig örömmel olvastam, hogy megjelenik a borító története.

Szerencsére a kiadóval egy épületben dolgozom, így próba-szerencse alapon a megjelenés dátuma előtt felszaladtam, hátha van már náluk is egy példány, és volt! Rögtön meg is vettem és már megint hosszú percekig néztem a borítót. Nagyon megtetszett, pedig ez csak a csészealj volt, a csésze nélkül.
Végül egy nap alatt elolvastam a könyvet. Gerlóczy Márton t…

Gerlóczy Márton: Mikecs Anna: Altató - ajánló

Izgatottan, meglepődve kaptam fel a fejem, mikor azt olvastam, hogy Gerlóczy Mártonnak új regénye jelenik meg. Olvastam tőle több könyvet is. Humoros, laza, egyenes, néhol nyers és cinikus írói stílusa merően megkülönbözteti őt a mai kortárs írók közül. De ezzel a művével teljesen más, új oldaláról ismertem meg. Benne van, ami „a Gerlóczy” és van benne még valami klasszikus, időtálló is, amivel igazán belopta magát a szívembe. Magával ragadó, csodás történet ez a családregény, mely az író családjáról, felmenőiről szól. A történetet Mikecs Anna meséli, az író nagymamájának – Jékely Mártának – első házasságából született lánya, aki 3,5 éves korában, vérhas következtében meghal. A központi alak Márta, akinek egész életén át kalauzol minket a regény, de ahhoz, hogy megértsük életútját, döntéseit azaz sorsát, vissza kell mennünk egészen Gerlóczy üknagymamájához (Terézia), dédnagymamájához (Ida), érintve Mártát és végül édesanyjához, Zsófiához. Ezen a szép ívű női ágon keresztül kapunk be…