Ugrás a fő tartalomra

Babák, kisgyermekek, dalok, énekek, mondókák


Most, hogy nemsokára édesanya leszek, próbálok minél több információt összeszedni a témáról – ami eléggé lehetetlen vállalkozásnak tűnik ebben a hatalmas, zajos információs térben.
Szerencsére nagyon sok mindent tanultam a 0-3 éves korosztályról az egyetemen, de ahogyan közeledik az időpont, hogy végre kezemben tarthassam a saját gyermekem, mégis egyre távolabb érzem ezt a tudást.
A fennmaradó időben próbálom a legfontosabb morzsákat kigyűjteni, így újra kézbe vettem az egyetemi tankönyveimet.
A legfontosabb a gondozáson kívül, hogy meséljünk a gyerekeknek, nekik ez alapvető szükséglet – mint nekünk a levegővétel. De amíg nagyon picik, addig jóformán énekelni, mondókázni tudunk nekik, így ezeket az énekkönyveket kerestem elő.
Ajánlom egyébként nem csak iskolába járó anyukáknak, hanem otthoni felhasználásra is, hiszen a bölcsődében is ebből énekelnek a kisgyermeknevelők az apróknak. (Ha valaki érzi magában az erőt, furulyázni is el tudja ezeket a dalokat – mondjuk egy éves kortól.)

Kodály Zoltán Kis emberek dalai és Forrai Katalin Ének a bölcsődében című könyve, amiket ajánlani szeretnék. Emlékszem, amikor a tanárom – aki nagy szaktekintély a témában – teljesen kiborult, hogy a Mikulás Télapóként szerepel az ünnepi részben. (A könyv a 70-es években került először kiadásra.)
Szerintem ez egy nagy butaság. Sosem fogom megérteni ezeket a „szakmai” észrevételeket, mert ezt mindig a gyermek nézőpontjából kéne vizsgálni, nem pedig a társadalom vagy politika szempontjából.
A télapó egy szép szó, kifejezés – számomra egy olyan öreg, idős bácsit jelent, aki elhozza nekünk a hideget, a telet és vele együtt az ünnepet is.

Szóval én biztatok minden leendő és már gyakorló édesanyát és édesapát!, hogy sok-sok mesét, verset, dalt osszon meg gyermekével – remélem nekünk is sikerül majd. 😊
E mellett a két könyv mellett még szeretném az alábbiakat is ajánlani. Könyvesboltokban, tankönyv boltokban vagy antikváriumokban is beszerezhetőek:

0-3 éves korosztály:
Forrai Katalin: Jár a baba jár - https://mora.hu/konyv/jar-a-baba-jar/
Forrai Katalin: Eszterlánc – dalok és játékok kicsinyeknek - https://bookline.hu/product/home.action?_v=Forrai_Katalin_Eszterlanc_Dalok_es_ja&id=272979&type=22

J. Kovács Judit-Kállai Nagy Krisztina: Kerekítő sorozat -https://mora.hu/kereses?mit=Kerek%C3%ADt%C5%91
J. Kovács Judit-Keresztes Dóra: Kacagtató sorozat - https://mora.hu/kereses?mit=kacagtat%C3%B3

3-6 éves korosztály:
Szabó T. Anna: Adventi kalendárium - https://www.pagony.hu/adventi-kalendarium
és még sok-sok nagyon jó könyv! 😊

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sándor Anikó: Camino trilógia - Ajánló

Pár évvel ezelőtt, amikor még nem voltam se feleség, se barátnő, szerettem volna pár kérdésre megtalálni a választ, keresni önmagam, így el kezdtem készülni a magyar Caminóra, a Szent Jakab zarándokútra. Vezetéssel, kis csapattal és önállóan is végig járható, Budapestről a 0. km kőtől indul és Lébényben ér véget, 11 szakaszra bontva 226 km hosszú, az út a zarándokút jelképével, a sárga fésűkagylóval van felfestve és a séta során sok zarándokhely fogadja a betérőket. A zarándoklathoz ki lehet váltani egy útlevelet, melybe minden szakasz teljesítéséről a meghatározott zarándokhely pecsétet ad, így amikor a lébényi templomba megérkezik a vándor, ott bemutatva kap egy oklevelet. Ez a magyarországi út tovább megy Wolfstahl-ba és végül becsatlakozik a nagy El Camino útba, melynek végcélja Santiago de Compostela. Végül hirtelen megfordult velem a világ, nem mentem el az útra, de azóta is bakancslistán van és remélem egyszer majd eljutok. A férjem is tisztában van ezzel, így első, együtt t

Dragomán György: Máglya - ajánló

Dragomán György az egyik szívem csücske író, ráadásul kortárs, amit azért tartok fontosnak megemlíteni, mert velem történt már, hogy kortárs írótól számomra elvont, feldolgozhatatlan könyvet olvastam (egy darabig, amíg le nem tettem), persze kivételek mindig vannak. :) Egy vicces facebook játék alkalmával bukkantam rá az oldalára -  itt tudod lecsekkolni  - és végigböngészve bejegyzéseit nagyon megtetszettek írásai. Sokszor szemezget műveiből, mintegy ízelítőként, és milyen jól teszi, mert enélkül talán nem is olvastam volna a könyveit, amik egytől-egyig szenzációsak. (A Pusztítás könyvét idénre tartogatom.) Nagyon egyedi - most már írhatom azt, hogy - rá jellemző írás-, látásmódja van. Kedvenc regényem tőle a Máglya, ami nemhogy tőle a kedvencem, hanem az egyik eddig olvasott favoritom is. Három regénye: a Máglya, A fehér király és a Pusztítás könyve egy úgynevezett trilógia, amelyek nem kötődnek egymáshoz, 3 különálló mű, közös bennük, hogy a (román) kommunista diktatúrában játs