Ugrás a fő tartalomra

Grecsó Krisztián: 30 év napsütés - Ajánló

Szeretem a novellákat, és a jó novellistákat is, szerencsére Grecsó Krisztián pedig tudja, milyen a jó novella. És aki jól írja ezeket a rövid sztorikat, biztosan jó regényírásban is, márpedig tőle még nem olvastam regényt, így biztosan az elkövetkező olvasmányaim között helye lesz valamelyik (vagy mindegyik) könyvének.

Igazából nem tudok és nem is szeretnék hosszasan elmélkedni az olvasottakon, hanem egyszerűen csak annyit kérek a blogolvasóktól, hogy mindenképpen írják fel a könyvlistájukra a 30 év napsütést, mert nem fogják megbánni. Egy igazi nosztalgiavonat - hol boldog és édes, hol szomorú és keserű történetekkel, mélyen megmártva az író személyes élményeivel, ráadásul csodaszép kifejezésekkel, irodalmi szövegzettel és hatalmas adag érzelmi intenzitással, ami néhol könnyeket, néhol mosolyt csal az ember arcára egész végig. Mintha kicsit összemixeltük volna Jókait és Krúdy-t és XXI. századi, emészthető formában tálaltuk volna. De ez sem igaz így önmagában, hiszen Grecsó írásai "grecsósak".

Nekem mindenképpen nyári olvasmánynak számít, mert valahogyan a történetek nagy része is nyáron játszódik, legfőként az Alföldön, a Viharsarokban, mely szívemnek is oly kedves, hiszen a férjem is onnan valósi és az esküvőnk is ott volt.

Bátran ajánlom, engem nagyon megfogott!

Jó olvasást! :)

Cím: 30 év napsütés
Szerző: Grecsó Krisztián
Kiadó: Magvető Könyvkiadó
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 240 oldal

Grecsó Krisztián (1976-)

József Attila díjas író, költő.
Békéscsabán, majd Szegeden járt főiskolára, egyetemre.


1997-2006 között a Bárka, 2007-2009 között a Nők Lapja szerkesztője, 2006-2009 között a Szépírók Társaságának alelnöke.

Még többet itt tudtok róla olvasni: ITT


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sándor Anikó: Camino trilógia - Ajánló

Pár évvel ezelőtt, amikor még nem voltam se feleség, se barátnő, szerettem volna pár kérdésre megtalálni a választ, keresni önmagam, így el kezdtem készülni a magyar Caminóra, a Szent Jakab zarándokútra. Vezetéssel, kis csapattal és önállóan is végig járható, Budapestről a 0. km kőtől indul és Lébényben ér véget, 11 szakaszra bontva 226 km hosszú, az út a zarándokút jelképével, a sárga fésűkagylóval van felfestve és a séta során sok zarándokhely fogadja a betérőket. A zarándoklathoz ki lehet váltani egy útlevelet, melybe minden szakasz teljesítéséről a meghatározott zarándokhely pecsétet ad, így amikor a lébényi templomba megérkezik a vándor, ott bemutatva kap egy oklevelet.
Ez a magyarországi út tovább megy Wolfstahl-ba és végül becsatlakozik a nagy El Camino útba, melynek végcélja Santiago de Compostela.

Végül hirtelen megfordult velem a világ, nem mentem el az útra, de azóta is bakancslistán van és remélem egyszer majd eljutok.
A férjem is tisztában van ezzel, így első, együtt tölt…

Gerlóczy Márton: Nézd csak, itt egy japán! - az Altató borítójának története - Ajánló

Nemrégen - a költözés utolsó fázisaként - bontottam ki az egyetlen, bontatlan dobozt, amiben dédmamám régi teás/kávés készlete volt. Ezt örököltem tőle a zöld, porcelán mákdaráló és a barna, intarziás ékszeres dobozon kívül, amit még az ő apukája vagyis az üknagyapám készített.
Ahogy nézegettem ezt a sokat látott porcelán készletet, eszembe jutottak az Altató regényének szereplői és maga a borító, amelyen az a csodás kávés csésze látható és kíváncsi lettem volna, vajon miért ez lett a választott motívum?
A készletet végül a könyvespolc egy központi részére tettem, rá pár napra pedig örömmel olvastam, hogy megjelenik a borító története.

Szerencsére a kiadóval egy épületben dolgozom, így próba-szerencse alapon a megjelenés dátuma előtt felszaladtam, hátha van már náluk is egy példány, és volt! Rögtön meg is vettem és már megint hosszú percekig néztem a borítót. Nagyon megtetszett, pedig ez csak a csészealj volt, a csésze nélkül.
Végül egy nap alatt elolvastam a könyvet. Gerlóczy Márton t…

Gerlóczy Márton: Mikecs Anna: Altató - ajánló

Izgatottan, meglepődve kaptam fel a fejem, mikor azt olvastam, hogy Gerlóczy Mártonnak új regénye jelenik meg. Olvastam tőle több könyvet is. Humoros, laza, egyenes, néhol nyers és cinikus írói stílusa merően megkülönbözteti őt a mai kortárs írók közül. De ezzel a művével teljesen más, új oldaláról ismertem meg. Benne van, ami „a Gerlóczy” és van benne még valami klasszikus, időtálló is, amivel igazán belopta magát a szívembe. Magával ragadó, csodás történet ez a családregény, mely az író családjáról, felmenőiről szól. A történetet Mikecs Anna meséli, az író nagymamájának – Jékely Mártának – első házasságából született lánya, aki 3,5 éves korában, vérhas következtében meghal. A központi alak Márta, akinek egész életén át kalauzol minket a regény, de ahhoz, hogy megértsük életútját, döntéseit azaz sorsát, vissza kell mennünk egészen Gerlóczy üknagymamájához (Terézia), dédnagymamájához (Ida), érintve Mártát és végül édesanyjához, Zsófiához. Ezen a szép ívű női ágon keresztül kapunk be…