Ugrás a fő tartalomra

Fehér Béla: Kossuthkifli - Ajánló

Szóval hogyan is néz ki a Kossuthkifli receptje?

Végy egy postakocsit, egy halottaskocsit, egy vadászkürtöt, egy apát és egy fiút, egy menyasszony szöktetést, egy pozsonyi cukrászt és egy púpos grófnőt, majd 5 napig rázd össze, tegyél bele csipet titkot, egy kiskanálnyi csodát és készen is van!

A szabadságharc idején járunk, melynek miliőjét az író fantasztikus, egyedi nyelvezettel hamar megteremti számunkra, hogy otthonosan érezzük magunkat. A magyar és német szavak keverékéből poénos mondatok, kifejezések születnek, amelyek szigorúan jelzik: ezt a történetet nem szabad halálosan komolyan venni!

Nagyon mozgalmas, fordulatokkal teli, titkokkal, történelmi eseményekkel és fantasztikus mesei elemekkel rohanhatunk végig Pozsonyból Debrecenbe a Monarchián át és követhetjük végig a harcok eseményeit ebben a népmesei road movie-ban.

A történet 5 teljes napról szól, amely egy késő esti titkos üzenettel kezdődik, melyet Elepi Kőszál küld Vödric Demeter cukrászmesternek azzal a delizsánsszal, amelyben Swappach Amadé Kossuthista katona és az aggszűz Thalvizer Karola utazik.

A cukrászmester megörül, hogy 40 év után hallat magáról megmentője, aki beigliket rendel tőle  Debrecenbe. Fel is szalad lánya, Estilla szobájába, akinél épp Swappach Amadé csapja a szelet.  Hiányos öltözetben meg is kéri gyorsan a lány kezét. Demeter haragjában kiteszi őket az utcára, de szerencséjükre Karola grófnő pletykaéhsége megmenti őket, és befogadja a szerelmes fiatalokat.
Amadé árulást, kémkedést sejt a különös levél mögött, ezért másnap Debrecenbe viszi a beigliket, hogy kiderítse az igazságot.
Ám ez nem olyan könnyű, hiszen Kossuth kiadta a parancsot, postakocsik nem indulhatnak sehova. Mielőtt elindulna, apját látogatja meg, akit halálos ágyán talál meg.

Végül a postakocsi elindul a különösen hóbortos Batykó nevű hajtóval, Amadéval, Esztillával, Karolával és a rakománnyal.

Eközben Demeter megbánja, hogy lányát hagyta csak úgy elmenni, ezért átrohan Amadé apjához, Ferdinándhoz, aki él és virul. Egyikőjük sem örül a közeledő násznak, és Amadé apja is furcsának találja a beiglik történetét,  de közben rájön, hogy tulajdon fia meg is lopta, így egy halottaskocsin utánuk erednek.

Ezek után jönnek a bonyodalmak, a fordulatok és egy hirtelen befejezés, amin azóta is gondolkodom. Nekem túlságosan is tetszett a történet, túlságosan sok volt benne a csodás és fontos elem, hogy ennyire kurtán és hamar véget érjen... (nagyon örülnék egy folytatásnak, és végül is meglenne benne, nyitott maradt a történet vége)

De mindezek ellenére nagyon jól szórakoztam a történeten, ajánlom mindenkinek olvasását :)

Az ebből készült sorozat elég rossz kritikákat kapott, a nézőszám pedig el is kaszálta teljesen.
Örülök annak, hogy még nem láttam, de mindenképpen megnézem a sorozatot, csakazértis!

Jó olvasást!

Cím: Kossuthkifli
Szerző: Fehér Béla
Kiadó: Magvető Könyvkiadó
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 336 oldal

Fehér Béla (1949-) magyar esszéíró, prózaíró, újságíró.
Írói világa színes, széles spektrumot ölel fel.

Díjai: 2005 Príma díj, 2006 Joseph Pulitzer-emlékdíj, 2013 Hévíz Irodalmi díj, 2014 a Magyar Érdemrend lovagkeresztje

Műveiről és életéről itt tudtok többet olvasni: Wikipédia
A könyv Facebook oldalát pedig itt találjátok: Facebook








Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sándor Anikó: Camino trilógia - Ajánló

Pár évvel ezelőtt, amikor még nem voltam se feleség, se barátnő, szerettem volna pár kérdésre megtalálni a választ, keresni önmagam, így el kezdtem készülni a magyar Caminóra, a Szent Jakab zarándokútra. Vezetéssel, kis csapattal és önállóan is végig járható, Budapestről a 0. km kőtől indul és Lébényben ér véget, 11 szakaszra bontva 226 km hosszú, az út a zarándokút jelképével, a sárga fésűkagylóval van felfestve és a séta során sok zarándokhely fogadja a betérőket. A zarándoklathoz ki lehet váltani egy útlevelet, melybe minden szakasz teljesítéséről a meghatározott zarándokhely pecsétet ad, így amikor a lébényi templomba megérkezik a vándor, ott bemutatva kap egy oklevelet. Ez a magyarországi út tovább megy Wolfstahl-ba és végül becsatlakozik a nagy El Camino útba, melynek végcélja Santiago de Compostela. Végül hirtelen megfordult velem a világ, nem mentem el az útra, de azóta is bakancslistán van és remélem egyszer majd eljutok. A férjem is tisztában van ezzel, így első, együtt t

Dragomán György: Máglya - ajánló

Dragomán György az egyik szívem csücske író, ráadásul kortárs, amit azért tartok fontosnak megemlíteni, mert velem történt már, hogy kortárs írótól számomra elvont, feldolgozhatatlan könyvet olvastam (egy darabig, amíg le nem tettem), persze kivételek mindig vannak. :) Egy vicces facebook játék alkalmával bukkantam rá az oldalára -  itt tudod lecsekkolni  - és végigböngészve bejegyzéseit nagyon megtetszettek írásai. Sokszor szemezget műveiből, mintegy ízelítőként, és milyen jól teszi, mert enélkül talán nem is olvastam volna a könyveit, amik egytől-egyig szenzációsak. (A Pusztítás könyvét idénre tartogatom.) Nagyon egyedi - most már írhatom azt, hogy - rá jellemző írás-, látásmódja van. Kedvenc regényem tőle a Máglya, ami nemhogy tőle a kedvencem, hanem az egyik eddig olvasott favoritom is. Három regénye: a Máglya, A fehér király és a Pusztítás könyve egy úgynevezett trilógia, amelyek nem kötődnek egymáshoz, 3 különálló mű, közös bennük, hogy a (román) kommunista diktatúrában játs

Babák, kisgyermekek, dalok, énekek, mondókák

Most, hogy nemsokára édesanya leszek, próbálok minél több információt összeszedni a témáról – ami eléggé lehetetlen vállalkozásnak tűnik ebben a hatalmas, zajos információs térben. Szerencsére nagyon sok mindent tanultam a 0-3 éves korosztályról az egyetemen, de ahogyan közeledik az időpont, hogy végre kezemben tarthassam a saját gyermekem, mégis egyre távolabb érzem ezt a tudást. A fennmaradó időben próbálom a legfontosabb morzsákat kigyűjteni, így újra kézbe vettem az egyetemi tankönyveimet. A legfontosabb a gondozáson kívül, hogy meséljünk a gyerekeknek, nekik ez alapvető szükséglet – mint nekünk a levegővétel. De amíg nagyon picik, addig jóformán énekelni, mondókázni tudunk nekik, így ezeket az énekkönyveket kerestem elő. Ajánlom egyébként nem csak iskolába járó anyukáknak, hanem otthoni felhasználásra is, hiszen a bölcsődében is ebből énekelnek a kisgyermeknevelők az apróknak. (Ha valaki érzi magában az erőt, furulyázni is el tudja ezeket a dalokat – mondjuk egy éves kortó