Ugrás a fő tartalomra

Fehér Béla: Kossuthkifli - Ajánló

Szóval hogyan is néz ki a Kossuthkifli receptje?

Végy egy postakocsit, egy halottaskocsit, egy vadászkürtöt, egy apát és egy fiút, egy menyasszony szöktetést, egy pozsonyi cukrászt és egy púpos grófnőt, majd 5 napig rázd össze, tegyél bele csipet titkot, egy kiskanálnyi csodát és készen is van!

A szabadságharc idején járunk, melynek miliőjét az író fantasztikus, egyedi nyelvezettel hamar megteremti számunkra, hogy otthonosan érezzük magunkat. A magyar és német szavak keverékéből poénos mondatok, kifejezések születnek, amelyek szigorúan jelzik: ezt a történetet nem szabad halálosan komolyan venni!

Nagyon mozgalmas, fordulatokkal teli, titkokkal, történelmi eseményekkel és fantasztikus mesei elemekkel rohanhatunk végig Pozsonyból Debrecenbe a Monarchián át és követhetjük végig a harcok eseményeit ebben a népmesei road movie-ban.

A történet 5 teljes napról szól, amely egy késő esti titkos üzenettel kezdődik, melyet Elepi Kőszál küld Vödric Demeter cukrászmesternek azzal a delizsánsszal, amelyben Swappach Amadé Kossuthista katona és az aggszűz Thalvizer Karola utazik.

A cukrászmester megörül, hogy 40 év után hallat magáról megmentője, aki beigliket rendel tőle  Debrecenbe. Fel is szalad lánya, Estilla szobájába, akinél épp Swappach Amadé csapja a szelet.  Hiányos öltözetben meg is kéri gyorsan a lány kezét. Demeter haragjában kiteszi őket az utcára, de szerencséjükre Karola grófnő pletykaéhsége megmenti őket, és befogadja a szerelmes fiatalokat.
Amadé árulást, kémkedést sejt a különös levél mögött, ezért másnap Debrecenbe viszi a beigliket, hogy kiderítse az igazságot.
Ám ez nem olyan könnyű, hiszen Kossuth kiadta a parancsot, postakocsik nem indulhatnak sehova. Mielőtt elindulna, apját látogatja meg, akit halálos ágyán talál meg.

Végül a postakocsi elindul a különösen hóbortos Batykó nevű hajtóval, Amadéval, Esztillával, Karolával és a rakománnyal.

Eközben Demeter megbánja, hogy lányát hagyta csak úgy elmenni, ezért átrohan Amadé apjához, Ferdinándhoz, aki él és virul. Egyikőjük sem örül a közeledő násznak, és Amadé apja is furcsának találja a beiglik történetét,  de közben rájön, hogy tulajdon fia meg is lopta, így egy halottaskocsin utánuk erednek.

Ezek után jönnek a bonyodalmak, a fordulatok és egy hirtelen befejezés, amin azóta is gondolkodom. Nekem túlságosan is tetszett a történet, túlságosan sok volt benne a csodás és fontos elem, hogy ennyire kurtán és hamar véget érjen... (nagyon örülnék egy folytatásnak, és végül is meglenne benne, nyitott maradt a történet vége)

De mindezek ellenére nagyon jól szórakoztam a történeten, ajánlom mindenkinek olvasását :)

Az ebből készült sorozat elég rossz kritikákat kapott, a nézőszám pedig el is kaszálta teljesen.
Örülök annak, hogy még nem láttam, de mindenképpen megnézem a sorozatot, csakazértis!

Jó olvasást!

Cím: Kossuthkifli
Szerző: Fehér Béla
Kiadó: Magvető Könyvkiadó
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 336 oldal

Fehér Béla (1949-) magyar esszéíró, prózaíró, újságíró.
Írói világa színes, széles spektrumot ölel fel.

Díjai: 2005 Príma díj, 2006 Joseph Pulitzer-emlékdíj, 2013 Hévíz Irodalmi díj, 2014 a Magyar Érdemrend lovagkeresztje

Műveiről és életéről itt tudtok többet olvasni: Wikipédia
A könyv Facebook oldalát pedig itt találjátok: Facebook
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sándor Anikó: Camino trilógia - Ajánló

Pár évvel ezelőtt, amikor még nem voltam se feleség, se barátnő, szerettem volna pár kérdésre megtalálni a választ, keresni önmagam, így el kezdtem készülni a magyar Caminóra, a Szent Jakab zarándokútra. Vezetéssel, kis csapattal és önállóan is végig járható, Budapestről a 0. km kőtől indul és Lébényben ér véget, 11 szakaszra bontva 226 km hosszú, az út a zarándokút jelképével, a sárga fésűkagylóval van felfestve és a séta során sok zarándokhely fogadja a betérőket. A zarándoklathoz ki lehet váltani egy útlevelet, melybe minden szakasz teljesítéséről a meghatározott zarándokhely pecsétet ad, így amikor a lébényi templomba megérkezik a vándor, ott bemutatva kap egy oklevelet.
Ez a magyarországi út tovább megy Wolfstahl-ba és végül becsatlakozik a nagy El Camino útba, melynek végcélja Santiago de Compostela.

Végül hirtelen megfordult velem a világ, nem mentem el az útra, de azóta is bakancslistán van és remélem egyszer majd eljutok.
A férjem is tisztában van ezzel, így első, együtt tölt…

Gerlóczy Márton: Nézd csak, itt egy japán! - az Altató borítójának története - Ajánló

Nemrégen - a költözés utolsó fázisaként - bontottam ki az egyetlen, bontatlan dobozt, amiben dédmamám régi teás/kávés készlete volt. Ezt örököltem tőle a zöld, porcelán mákdaráló és a barna, intarziás ékszeres dobozon kívül, amit még az ő apukája vagyis az üknagyapám készített.
Ahogy nézegettem ezt a sokat látott porcelán készletet, eszembe jutottak az Altató regényének szereplői és maga a borító, amelyen az a csodás kávés csésze látható és kíváncsi lettem volna, vajon miért ez lett a választott motívum?
A készletet végül a könyvespolc egy központi részére tettem, rá pár napra pedig örömmel olvastam, hogy megjelenik a borító története.

Szerencsére a kiadóval egy épületben dolgozom, így próba-szerencse alapon a megjelenés dátuma előtt felszaladtam, hátha van már náluk is egy példány, és volt! Rögtön meg is vettem és már megint hosszú percekig néztem a borítót. Nagyon megtetszett, pedig ez csak a csészealj volt, a csésze nélkül.
Végül egy nap alatt elolvastam a könyvet. Gerlóczy Márton t…

Gerlóczy Márton: Mikecs Anna: Altató - ajánló

Izgatottan, meglepődve kaptam fel a fejem, mikor azt olvastam, hogy Gerlóczy Mártonnak új regénye jelenik meg. Olvastam tőle több könyvet is. Humoros, laza, egyenes, néhol nyers és cinikus írói stílusa merően megkülönbözteti őt a mai kortárs írók közül. De ezzel a művével teljesen más, új oldaláról ismertem meg. Benne van, ami „a Gerlóczy” és van benne még valami klasszikus, időtálló is, amivel igazán belopta magát a szívembe. Magával ragadó, csodás történet ez a családregény, mely az író családjáról, felmenőiről szól. A történetet Mikecs Anna meséli, az író nagymamájának – Jékely Mártának – első házasságából született lánya, aki 3,5 éves korában, vérhas következtében meghal. A központi alak Márta, akinek egész életén át kalauzol minket a regény, de ahhoz, hogy megértsük életútját, döntéseit azaz sorsát, vissza kell mennünk egészen Gerlóczy üknagymamájához (Terézia), dédnagymamájához (Ida), érintve Mártát és végül édesanyjához, Zsófiához. Ezen a szép ívű női ágon keresztül kapunk be…