Ugrás a fő tartalomra

Szerb Antal: Utas és holdvilág - Ajánló

Ezt a könyvet a címe alapján választottam. Na jó, meg Szerb Antal miatt is, ez volt az első regény amit tőle olvastam.
A cím alapján egy szerelmes, romantikus, andalgós történetre számítottam, ami az első 10-15 oldalig az is volt. :)
Ez után, mintha a főszereplővel, Mihállyal együtt én is felszálltam volna egy sebes vonatra, amit felkapott a hurrikán és így "utaztunk" volna tovább a jelenetek és városok között.

Nos ez a regény erősen pszichológiai témákat is tartalmaz, és végtéren arról szól, hogy a 36 éves, infantilis de ugyanakkor kissé merev személyiségű Mihály menekül a felnőttség minden felelősségétől, kockázatától és próbál szabad emberként lézengeni a gyönyörű Olaszországban. Végül rá kell jönnie, hogy jobb, ha megadja magát az életnek és beáll ő is a szürke hétköznapok forgatagába és felnőtt férfivá válik.

Ugyanakkor egy szerelemi ötszög, egy visszaemlékezés, egy analízis, egy rövid, de velős személyiségváltozás szemtanúi lehetünk.

Ezt a könyvet 1937-ben, megjelenésekor erkölcsileg erősen bírálták. Persze túlélte az idő vasfogát és ma is friss témaként lehet olvasni. A szereplőket Szerb fiatalkori barátairól mintázta.

Érdekes könyv, mindenképpen ajánlom elolvasásra, már csak a gyönyörű olasz tájleírások miatt is, szinte az olvasó ott érezheti a bőrén az itáliai nyarat ebben a hideg, szibériai télben.


Szerb Antal (1901-1945) irodalomtörténész, író.
1921-ben már versei jelentek meg a Nyugat-ban, majd a Napkelet-ben. Csatlakozott a Minerva folyóirat szerkesztőségi csapatához.
1925-ben rendező a Belvárosi Színházban, majd ösztöndíjjal egy évig Londonba megy.
Közben háromszor megházasodik.
A háború közeledtével írói tere egyre jobban beszűkül, majd munkatáborba kell mennie. A második alkalommal a tábor őrei halálra verik.


Művei és életét itt tudjátok böngészni: ide kattints


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sándor Anikó: Camino trilógia - Ajánló

Pár évvel ezelőtt, amikor még nem voltam se feleség, se barátnő, szerettem volna pár kérdésre megtalálni a választ, keresni önmagam, így el kezdtem készülni a magyar Caminóra, a Szent Jakab zarándokútra. Vezetéssel, kis csapattal és önállóan is végig járható, Budapestről a 0. km kőtől indul és Lébényben ér véget, 11 szakaszra bontva 226 km hosszú, az út a zarándokút jelképével, a sárga fésűkagylóval van felfestve és a séta során sok zarándokhely fogadja a betérőket. A zarándoklathoz ki lehet váltani egy útlevelet, melybe minden szakasz teljesítéséről a meghatározott zarándokhely pecsétet ad, így amikor a lébényi templomba megérkezik a vándor, ott bemutatva kap egy oklevelet.
Ez a magyarországi út tovább megy Wolfstahl-ba és végül becsatlakozik a nagy El Camino útba, melynek végcélja Santiago de Compostela.

Végül hirtelen megfordult velem a világ, nem mentem el az útra, de azóta is bakancslistán van és remélem egyszer majd eljutok.
A férjem is tisztában van ezzel, így első, együtt tölt…

Gerlóczy Márton: Nézd csak, itt egy japán! - az Altató borítójának története - Ajánló

Nemrégen - a költözés utolsó fázisaként - bontottam ki az egyetlen, bontatlan dobozt, amiben dédmamám régi teás/kávés készlete volt. Ezt örököltem tőle a zöld, porcelán mákdaráló és a barna, intarziás ékszeres dobozon kívül, amit még az ő apukája vagyis az üknagyapám készített.
Ahogy nézegettem ezt a sokat látott porcelán készletet, eszembe jutottak az Altató regényének szereplői és maga a borító, amelyen az a csodás kávés csésze látható és kíváncsi lettem volna, vajon miért ez lett a választott motívum?
A készletet végül a könyvespolc egy központi részére tettem, rá pár napra pedig örömmel olvastam, hogy megjelenik a borító története.

Szerencsére a kiadóval egy épületben dolgozom, így próba-szerencse alapon a megjelenés dátuma előtt felszaladtam, hátha van már náluk is egy példány, és volt! Rögtön meg is vettem és már megint hosszú percekig néztem a borítót. Nagyon megtetszett, pedig ez csak a csészealj volt, a csésze nélkül.
Végül egy nap alatt elolvastam a könyvet. Gerlóczy Márton t…

Gerlóczy Márton: Mikecs Anna: Altató - ajánló

Izgatottan, meglepődve kaptam fel a fejem, mikor azt olvastam, hogy Gerlóczy Mártonnak új regénye jelenik meg. Olvastam tőle több könyvet is. Humoros, laza, egyenes, néhol nyers és cinikus írói stílusa merően megkülönbözteti őt a mai kortárs írók közül. De ezzel a művével teljesen más, új oldaláról ismertem meg. Benne van, ami „a Gerlóczy” és van benne még valami klasszikus, időtálló is, amivel igazán belopta magát a szívembe. Magával ragadó, csodás történet ez a családregény, mely az író családjáról, felmenőiről szól. A történetet Mikecs Anna meséli, az író nagymamájának – Jékely Mártának – első házasságából született lánya, aki 3,5 éves korában, vérhas következtében meghal. A központi alak Márta, akinek egész életén át kalauzol minket a regény, de ahhoz, hogy megértsük életútját, döntéseit azaz sorsát, vissza kell mennünk egészen Gerlóczy üknagymamájához (Terézia), dédnagymamájához (Ida), érintve Mártát és végül édesanyjához, Zsófiához. Ezen a szép ívű női ágon keresztül kapunk be…