Ugrás a fő tartalomra

Cheryl Strayed: Vadon - Ajánló

Pár évvel ezelőtt minden Oscar-jelölt filmet megnéztem, de mostanra a minden leredukálódott párra. Szóval akkoriban fedeztem fel a Vadon című filmet, amiben Reese Witherspoon és Laura Dern a főszereplők Cheryl Strayed életrajzi drámájában.
A könyv nagyon jó, de a film is, végre ritka pillanatok egyike volt, amikor a film nem lett rosszabb, mint a könyv. Sőt!

Szóval Cheryl fogja a motyóját (A Szörnyet) és elindul a Pacific Crest Trail-en (a világ leghosszabb túraútvonala a maga 4 265 km-vel), hogy egyszerűen megtalálja önmagát.
A kalandos úton folyton visszaemlékezik élete fontos mozzanataira és megérthetjük, hogyan jutott el a döntésig, hogy elinduljon az úton.

Nehéz gyermekkora, folytonos pénztelenségük, édesanyja rossz választásai vezettek hirtelen házasságához, első gyermeke elvetetéséhez, majd édesanyja halála is súlyos drog problémákat generáltak nála. Házassága tönkrement, majd válása után nevet változtatott és végül elindult a túrán.

A könyvet és a filmet is az teszi széppé, hogy egyszerűen tárja elénk a történetet, nem erőlködik, nem akarja az arcunkba tolni és nem akar giccsesen sok lenni.
A szimbólumokkal teli sztoriban biztosan mindenki számára visszaköszön egy-egy rossz vagy jó döntése, emléke, ami még szimpatikusabbá és rokonszenvessé teszi az olvasni (és néznivalót) és már-már nekünk is kedvünk támad elindulni valamely úton.

Inkább csajos könyvnek/filmnek tartom. :) Én a filmet ajánlom először megnézni, és aztán a könyvet elolvasni, mert gyönyörű tájakkal és fantasztikus zenével van tele a film!

Jó olvasást!

Cheryl Strayed-ről itt olvashattok érdekességeket, aki azóta is ír, több könyve is megjelent: ide kattints!Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sándor Anikó: Camino trilógia - Ajánló

Pár évvel ezelőtt, amikor még nem voltam se feleség, se barátnő, szerettem volna pár kérdésre megtalálni a választ, keresni önmagam, így el kezdtem készülni a magyar Caminóra, a Szent Jakab zarándokútra. Vezetéssel, kis csapattal és önállóan is végig járható, Budapestről a 0. km kőtől indul és Lébényben ér véget, 11 szakaszra bontva 226 km hosszú, az út a zarándokút jelképével, a sárga fésűkagylóval van felfestve és a séta során sok zarándokhely fogadja a betérőket. A zarándoklathoz ki lehet váltani egy útlevelet, melybe minden szakasz teljesítéséről a meghatározott zarándokhely pecsétet ad, így amikor a lébényi templomba megérkezik a vándor, ott bemutatva kap egy oklevelet.
Ez a magyarországi út tovább megy Wolfstahl-ba és végül becsatlakozik a nagy El Camino útba, melynek végcélja Santiago de Compostela.

Végül hirtelen megfordult velem a világ, nem mentem el az útra, de azóta is bakancslistán van és remélem egyszer majd eljutok.
A férjem is tisztában van ezzel, így első, együtt tölt…

Gerlóczy Márton: Nézd csak, itt egy japán! - az Altató borítójának története - Ajánló

Nemrégen - a költözés utolsó fázisaként - bontottam ki az egyetlen, bontatlan dobozt, amiben dédmamám régi teás/kávés készlete volt. Ezt örököltem tőle a zöld, porcelán mákdaráló és a barna, intarziás ékszeres dobozon kívül, amit még az ő apukája vagyis az üknagyapám készített.
Ahogy nézegettem ezt a sokat látott porcelán készletet, eszembe jutottak az Altató regényének szereplői és maga a borító, amelyen az a csodás kávés csésze látható és kíváncsi lettem volna, vajon miért ez lett a választott motívum?
A készletet végül a könyvespolc egy központi részére tettem, rá pár napra pedig örömmel olvastam, hogy megjelenik a borító története.

Szerencsére a kiadóval egy épületben dolgozom, így próba-szerencse alapon a megjelenés dátuma előtt felszaladtam, hátha van már náluk is egy példány, és volt! Rögtön meg is vettem és már megint hosszú percekig néztem a borítót. Nagyon megtetszett, pedig ez csak a csészealj volt, a csésze nélkül.
Végül egy nap alatt elolvastam a könyvet. Gerlóczy Márton t…

Gerlóczy Márton: Mikecs Anna: Altató - ajánló

Izgatottan, meglepődve kaptam fel a fejem, mikor azt olvastam, hogy Gerlóczy Mártonnak új regénye jelenik meg. Olvastam tőle több könyvet is. Humoros, laza, egyenes, néhol nyers és cinikus írói stílusa merően megkülönbözteti őt a mai kortárs írók közül. De ezzel a művével teljesen más, új oldaláról ismertem meg. Benne van, ami „a Gerlóczy” és van benne még valami klasszikus, időtálló is, amivel igazán belopta magát a szívembe. Magával ragadó, csodás történet ez a családregény, mely az író családjáról, felmenőiről szól. A történetet Mikecs Anna meséli, az író nagymamájának – Jékely Mártának – első házasságából született lánya, aki 3,5 éves korában, vérhas következtében meghal. A központi alak Márta, akinek egész életén át kalauzol minket a regény, de ahhoz, hogy megértsük életútját, döntéseit azaz sorsát, vissza kell mennünk egészen Gerlóczy üknagymamájához (Terézia), dédnagymamájához (Ida), érintve Mártát és végül édesanyjához, Zsófiához. Ezen a szép ívű női ágon keresztül kapunk be…