Ugrás a fő tartalomra

Francisco G. Haghenbeck: Frida füveskönyve - Ajánló

Jó választás volt ezt a könyvet olvasni először az újévben. Amikor megláttam ezt a könyvet a boltban, nagyon megörültem neki. Sok könyvet írtak már életéről, munkásságáról, de azt hiszem, hogy ez áll hozzám és talán Frida valódi énjéhez is a legközelebb. Haghenbeck mexikói író, már ezért is hitelesebb (számomra) és írásának olvasása közben sokszor éreztem azt a dél-amerikai hasonlóságot, amit Marquez-nél, a 100 év magánynál.
Szeretem a dél-amerikai emberek életigenlését, bujaságát és hivalkodását. Árad belőlük a jó kedv, a zene, a tánc azaz az élet szeretete és ötvöződik egy marék vallásossággal és spiritualitással.
Ez ebben a könyvben sincs másképp, és szerintem egy mexikói emberről csak egy mexikói ember tud teljes átéléssel és ismerettel írni.

A Kahlo család apai ágának voltak magyar felmenői, míg Frida édesanyja mesztic lány volt, 4 lány gyermekük született, Frida volt a harmadik. 6 évesen gyermekbénulás következtében egyik lábára sánta lett. Édesapja szeretett volna egy fiút is, ezért Fridát mindig is fiúnak nevelte.
Tizenévesen az iskolából hazafelé a buszon ülve balesetet szenvedett, állapota élet-halál között lebegett, gerince súlyosan megsérült. Hónapokig gipsz ruhában kellett feküdnie. Gerincbántalmai egész életét megkeserítették és végigkísérték. Élete végén jobb lábát amputálták, jórészt már csak feküdni tudott. Végül 47 évesen tüdőgyulladás vagy öngyilkosság következtében életét vesztette.

Halála után előkerült fekete jegyzetfüzete, az úgynevezett füveskönyv, melyben titkai, feljegyzései, rajzai és receptjei kaptak helyet.
A füveskönyv Frida saját szemén keresztül ad betekintést sorsának alakulásába és titkos, spirituális életébe.
Kacifántos, sűrű életútja egy olyan küzdés, túlélés, újrakezdés, ami mindannyiunk számára példaértékű lehet. Törékeny és betegséggel teli élete ellenére egy igazi egyéniség volt, nem csak nőként, hanem festőként is.

Nem is szeretnék ennél többet leírni a történetről, mert nem szeretném lelőni a jó részeket. :)
Mindenkit csak biztatni tudok, hogy vegye kézbe ezt a regényt és merüljön el benne. Grátiszba még igazi mexikói ételrecepteket is kapunk. :)






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sándor Anikó: Camino trilógia - Ajánló

Pár évvel ezelőtt, amikor még nem voltam se feleség, se barátnő, szerettem volna pár kérdésre megtalálni a választ, keresni önmagam, így el kezdtem készülni a magyar Caminóra, a Szent Jakab zarándokútra. Vezetéssel, kis csapattal és önállóan is végig járható, Budapestről a 0. km kőtől indul és Lébényben ér véget, 11 szakaszra bontva 226 km hosszú, az út a zarándokút jelképével, a sárga fésűkagylóval van felfestve és a séta során sok zarándokhely fogadja a betérőket. A zarándoklathoz ki lehet váltani egy útlevelet, melybe minden szakasz teljesítéséről a meghatározott zarándokhely pecsétet ad, így amikor a lébényi templomba megérkezik a vándor, ott bemutatva kap egy oklevelet. Ez a magyarországi út tovább megy Wolfstahl-ba és végül becsatlakozik a nagy El Camino útba, melynek végcélja Santiago de Compostela. Végül hirtelen megfordult velem a világ, nem mentem el az útra, de azóta is bakancslistán van és remélem egyszer majd eljutok. A férjem is tisztában van ezzel, így első, együtt t

Dragomán György: Máglya - ajánló

Dragomán György az egyik szívem csücske író, ráadásul kortárs, amit azért tartok fontosnak megemlíteni, mert velem történt már, hogy kortárs írótól számomra elvont, feldolgozhatatlan könyvet olvastam (egy darabig, amíg le nem tettem), persze kivételek mindig vannak. :) Egy vicces facebook játék alkalmával bukkantam rá az oldalára -  itt tudod lecsekkolni  - és végigböngészve bejegyzéseit nagyon megtetszettek írásai. Sokszor szemezget műveiből, mintegy ízelítőként, és milyen jól teszi, mert enélkül talán nem is olvastam volna a könyveit, amik egytől-egyig szenzációsak. (A Pusztítás könyvét idénre tartogatom.) Nagyon egyedi - most már írhatom azt, hogy - rá jellemző írás-, látásmódja van. Kedvenc regényem tőle a Máglya, ami nemhogy tőle a kedvencem, hanem az egyik eddig olvasott favoritom is. Három regénye: a Máglya, A fehér király és a Pusztítás könyve egy úgynevezett trilógia, amelyek nem kötődnek egymáshoz, 3 különálló mű, közös bennük, hogy a (román) kommunista diktatúrában játs

Babák, kisgyermekek, dalok, énekek, mondókák

Most, hogy nemsokára édesanya leszek, próbálok minél több információt összeszedni a témáról – ami eléggé lehetetlen vállalkozásnak tűnik ebben a hatalmas, zajos információs térben. Szerencsére nagyon sok mindent tanultam a 0-3 éves korosztályról az egyetemen, de ahogyan közeledik az időpont, hogy végre kezemben tarthassam a saját gyermekem, mégis egyre távolabb érzem ezt a tudást. A fennmaradó időben próbálom a legfontosabb morzsákat kigyűjteni, így újra kézbe vettem az egyetemi tankönyveimet. A legfontosabb a gondozáson kívül, hogy meséljünk a gyerekeknek, nekik ez alapvető szükséglet – mint nekünk a levegővétel. De amíg nagyon picik, addig jóformán énekelni, mondókázni tudunk nekik, így ezeket az énekkönyveket kerestem elő. Ajánlom egyébként nem csak iskolába járó anyukáknak, hanem otthoni felhasználásra is, hiszen a bölcsődében is ebből énekelnek a kisgyermeknevelők az apróknak. (Ha valaki érzi magában az erőt, furulyázni is el tudja ezeket a dalokat – mondjuk egy éves kortó