Ugrás a fő tartalomra

Francisco G. Haghenbeck: Frida füveskönyve - Ajánló

Jó választás volt ezt a könyvet olvasni először az újévben. Amikor megláttam ezt a könyvet a boltban, nagyon megörültem neki. Sok könyvet írtak már életéről, munkásságáról, de azt hiszem, hogy ez áll hozzám és talán Frida valódi énjéhez is a legközelebb. Haghenbeck mexikói író, már ezért is hitelesebb (számomra) és írásának olvasása közben sokszor éreztem azt a dél-amerikai hasonlóságot, amit Marquez-nél, a 100 év magánynál.
Szeretem a dél-amerikai emberek életigenlését, bujaságát és hivalkodását. Árad belőlük a jó kedv, a zene, a tánc azaz az élet szeretete és ötvöződik egy marék vallásossággal és spiritualitással.
Ez ebben a könyvben sincs másképp, és szerintem egy mexikói emberről csak egy mexikói ember tud teljes átéléssel és ismerettel írni.

A Kahlo család apai ágának voltak magyar felmenői, míg Frida édesanyja mesztic lány volt, 4 lány gyermekük született, Frida volt a harmadik. 6 évesen gyermekbénulás következtében egyik lábára sánta lett. Édesapja szeretett volna egy fiút is, ezért Fridát mindig is fiúnak nevelte.
Tizenévesen az iskolából hazafelé a buszon ülve balesetet szenvedett, állapota élet-halál között lebegett, gerince súlyosan megsérült. Hónapokig gipsz ruhában kellett feküdnie. Gerincbántalmai egész életét megkeserítették és végigkísérték. Élete végén jobb lábát amputálták, jórészt már csak feküdni tudott. Végül 47 évesen tüdőgyulladás vagy öngyilkosság következtében életét vesztette.

Halála után előkerült fekete jegyzetfüzete, az úgynevezett füveskönyv, melyben titkai, feljegyzései, rajzai és receptjei kaptak helyet.
A füveskönyv Frida saját szemén keresztül ad betekintést sorsának alakulásába és titkos, spirituális életébe.
Kacifántos, sűrű életútja egy olyan küzdés, túlélés, újrakezdés, ami mindannyiunk számára példaértékű lehet. Törékeny és betegséggel teli élete ellenére egy igazi egyéniség volt, nem csak nőként, hanem festőként is.

Nem is szeretnék ennél többet leírni a történetről, mert nem szeretném lelőni a jó részeket. :)
Mindenkit csak biztatni tudok, hogy vegye kézbe ezt a regényt és merüljön el benne. Grátiszba még igazi mexikói ételrecepteket is kapunk. :)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sándor Anikó: Camino trilógia - Ajánló

Pár évvel ezelőtt, amikor még nem voltam se feleség, se barátnő, szerettem volna pár kérdésre megtalálni a választ, keresni önmagam, így el kezdtem készülni a magyar Caminóra, a Szent Jakab zarándokútra. Vezetéssel, kis csapattal és önállóan is végig járható, Budapestről a 0. km kőtől indul és Lébényben ér véget, 11 szakaszra bontva 226 km hosszú, az út a zarándokút jelképével, a sárga fésűkagylóval van felfestve és a séta során sok zarándokhely fogadja a betérőket. A zarándoklathoz ki lehet váltani egy útlevelet, melybe minden szakasz teljesítéséről a meghatározott zarándokhely pecsétet ad, így amikor a lébényi templomba megérkezik a vándor, ott bemutatva kap egy oklevelet.
Ez a magyarországi út tovább megy Wolfstahl-ba és végül becsatlakozik a nagy El Camino útba, melynek végcélja Santiago de Compostela.

Végül hirtelen megfordult velem a világ, nem mentem el az útra, de azóta is bakancslistán van és remélem egyszer majd eljutok.
A férjem is tisztában van ezzel, így első, együtt tölt…

Gerlóczy Márton: Nézd csak, itt egy japán! - az Altató borítójának története - Ajánló

Nemrégen - a költözés utolsó fázisaként - bontottam ki az egyetlen, bontatlan dobozt, amiben dédmamám régi teás/kávés készlete volt. Ezt örököltem tőle a zöld, porcelán mákdaráló és a barna, intarziás ékszeres dobozon kívül, amit még az ő apukája vagyis az üknagyapám készített.
Ahogy nézegettem ezt a sokat látott porcelán készletet, eszembe jutottak az Altató regényének szereplői és maga a borító, amelyen az a csodás kávés csésze látható és kíváncsi lettem volna, vajon miért ez lett a választott motívum?
A készletet végül a könyvespolc egy központi részére tettem, rá pár napra pedig örömmel olvastam, hogy megjelenik a borító története.

Szerencsére a kiadóval egy épületben dolgozom, így próba-szerencse alapon a megjelenés dátuma előtt felszaladtam, hátha van már náluk is egy példány, és volt! Rögtön meg is vettem és már megint hosszú percekig néztem a borítót. Nagyon megtetszett, pedig ez csak a csészealj volt, a csésze nélkül.
Végül egy nap alatt elolvastam a könyvet. Gerlóczy Márton t…

Gerlóczy Márton: Mikecs Anna: Altató - ajánló

Izgatottan, meglepődve kaptam fel a fejem, mikor azt olvastam, hogy Gerlóczy Mártonnak új regénye jelenik meg. Olvastam tőle több könyvet is. Humoros, laza, egyenes, néhol nyers és cinikus írói stílusa merően megkülönbözteti őt a mai kortárs írók közül. De ezzel a művével teljesen más, új oldaláról ismertem meg. Benne van, ami „a Gerlóczy” és van benne még valami klasszikus, időtálló is, amivel igazán belopta magát a szívembe. Magával ragadó, csodás történet ez a családregény, mely az író családjáról, felmenőiről szól. A történetet Mikecs Anna meséli, az író nagymamájának – Jékely Mártának – első házasságából született lánya, aki 3,5 éves korában, vérhas következtében meghal. A központi alak Márta, akinek egész életén át kalauzol minket a regény, de ahhoz, hogy megértsük életútját, döntéseit azaz sorsát, vissza kell mennünk egészen Gerlóczy üknagymamájához (Terézia), dédnagymamájához (Ida), érintve Mártát és végül édesanyjához, Zsófiához. Ezen a szép ívű női ágon keresztül kapunk be…