Ugrás a fő tartalomra

Ray Bradbury novellái - Ajánló

20-as éveim elején nagyon megtetszett a sci-fi irodalom, Aldous Huxley: Szép új világ és George Orwell: 1984 című regénye után keresgettem még több jövőben játszódó történetet.
Ekkor (már megint apukám segítségével) találtam rá Bradbury-re és olvastam el tőle először a Fahrenheit 451 regényét (aminek a filmváltozata is nagyon jó), majd a Marsbéli krónikákat - ami novelláskötet, majd pár év múlva az Agave Kiadó gondozásában sorra jelentek meg novelláskötetei. Nagyon jó minőségű fordításban, folyamatosan jutnak el Magyarországra, de van még jó pár történet, ami fordításra és kiadásra vár. Legutóbbi kötete, az Októberi Vidék tavaly jelent meg (2017).
Egyetlen szívfájdalmam a puha borító, de így legalább elérhető áron kapható...

Ajánlom a fenti könyveit is, de ebben az ajánlóban azokat a novellásköteteit szeretném bemutatni, amik ugyan tartalmaznak marsbéli történeteket, de nem csak ott játszódnak.
Ezek a könyvek olyanok, mint egy-egy hatalmas kincsesláda, tele vannak sok, színes, modern és klasszikus történettel, amikben van egy csipetnyi/nagy adag sci-fi is.

A történetek helyszínei Írország, Amerika, a Mars vagy más, távoli galaxisok bolygói.
Egy baljós árny a tenger felszínén, egy fehér, de mégis színes öltöny Dél-Amerikában éppen ugyanannyira le tudja kötni az olvasót, mint egy ír kocsmában való verekedés vagy egy csodás robot nagymama.
Minden novella egy rövid film, mely egyszer a távoli jövőben, majd 5 oldallal később egy idős, amerikai házaspár tornácos házának nappalijában játszódik.

Igazi egy nap alatt kiolvasható könyvek, egyszerűen nem lehet letenni őket.

Bradbury csodásan használja a tollát, a leírások, a szempillantás alatti csavaros helyzetek akár egy mondatban is megférnek egymással, nála nincs helye 20 szavas körmondatoknak, de irodalmi nyelvezete - köszönhetően a magyar fordításnak - olvasmányossá, élvezhetővé teszik könyveit.
Emellett pedig minden történet gondolkodásra készteti az embert, elmélázik egy-egy kifejezésen, ami tovább és tovább lendíti az oldalakon, így a teljes repertoáron is.

Aki szeretne elrugaszkodni a valóságtól és megismerni egy más világot, ne habozzon fellapozni műveit! És ami a legcsodásabb bennük, hogy ezeket az 50-es, 60-as években írta és még ma is időtállóak!!!

Ray Douglas Bradbury (1920-2012) amerikai író, a science-fiction egyik meghatározó, kiemelkedő alakja. 1950-től már aktívan publikált, utolsó éveiben is alkotott.
Több, mint 30 regényt és 600 novellát írt.

Magyar nyelven megjelent művei:

- Marsbéli krónikák, 1950
- Fahrenheit 451, 1953
- Gonosz lélek közeleg, 1962
- Holdkórosok temetője, 1990

- A tetovált ember, 1992
- Szép arany almáit a nap, 2010
- Gyógyír búskomorságra, 2011
- Az öröm masinériái, 2007
- A villamos testet énekelem, 2008
- Éjfél is elmúlt, 2009
- A Toynbee-átalakító, 2014
- Októberi vidék, 2017

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sándor Anikó: Camino trilógia - Ajánló

Pár évvel ezelőtt, amikor még nem voltam se feleség, se barátnő, szerettem volna pár kérdésre megtalálni a választ, keresni önmagam, így el kezdtem készülni a magyar Caminóra, a Szent Jakab zarándokútra. Vezetéssel, kis csapattal és önállóan is végig járható, Budapestről a 0. km kőtől indul és Lébényben ér véget, 11 szakaszra bontva 226 km hosszú, az út a zarándokút jelképével, a sárga fésűkagylóval van felfestve és a séta során sok zarándokhely fogadja a betérőket. A zarándoklathoz ki lehet váltani egy útlevelet, melybe minden szakasz teljesítéséről a meghatározott zarándokhely pecsétet ad, így amikor a lébényi templomba megérkezik a vándor, ott bemutatva kap egy oklevelet.
Ez a magyarországi út tovább megy Wolfstahl-ba és végül becsatlakozik a nagy El Camino útba, melynek végcélja Santiago de Compostela.

Végül hirtelen megfordult velem a világ, nem mentem el az útra, de azóta is bakancslistán van és remélem egyszer majd eljutok.
A férjem is tisztában van ezzel, így első, együtt tölt…

Gerlóczy Márton: Nézd csak, itt egy japán! - az Altató borítójának története - Ajánló

Nemrégen - a költözés utolsó fázisaként - bontottam ki az egyetlen, bontatlan dobozt, amiben dédmamám régi teás/kávés készlete volt. Ezt örököltem tőle a zöld, porcelán mákdaráló és a barna, intarziás ékszeres dobozon kívül, amit még az ő apukája vagyis az üknagyapám készített.
Ahogy nézegettem ezt a sokat látott porcelán készletet, eszembe jutottak az Altató regényének szereplői és maga a borító, amelyen az a csodás kávés csésze látható és kíváncsi lettem volna, vajon miért ez lett a választott motívum?
A készletet végül a könyvespolc egy központi részére tettem, rá pár napra pedig örömmel olvastam, hogy megjelenik a borító története.

Szerencsére a kiadóval egy épületben dolgozom, így próba-szerencse alapon a megjelenés dátuma előtt felszaladtam, hátha van már náluk is egy példány, és volt! Rögtön meg is vettem és már megint hosszú percekig néztem a borítót. Nagyon megtetszett, pedig ez csak a csészealj volt, a csésze nélkül.
Végül egy nap alatt elolvastam a könyvet. Gerlóczy Márton t…

Gerlóczy Márton: Mikecs Anna: Altató - ajánló

Izgatottan, meglepődve kaptam fel a fejem, mikor azt olvastam, hogy Gerlóczy Mártonnak új regénye jelenik meg. Olvastam tőle több könyvet is. Humoros, laza, egyenes, néhol nyers és cinikus írói stílusa merően megkülönbözteti őt a mai kortárs írók közül. De ezzel a művével teljesen más, új oldaláról ismertem meg. Benne van, ami „a Gerlóczy” és van benne még valami klasszikus, időtálló is, amivel igazán belopta magát a szívembe. Magával ragadó, csodás történet ez a családregény, mely az író családjáról, felmenőiről szól. A történetet Mikecs Anna meséli, az író nagymamájának – Jékely Mártának – első házasságából született lánya, aki 3,5 éves korában, vérhas következtében meghal. A központi alak Márta, akinek egész életén át kalauzol minket a regény, de ahhoz, hogy megértsük életútját, döntéseit azaz sorsát, vissza kell mennünk egészen Gerlóczy üknagymamájához (Terézia), dédnagymamájához (Ida), érintve Mártát és végül édesanyjához, Zsófiához. Ezen a szép ívű női ágon keresztül kapunk be…