Ugrás a fő tartalomra

Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek / Eszter hagyatéka - Ajánló

A Helikon Zsebkönyveknek (ide kattints) köszönhetően egyre több magyar és külföldi irodalmi gyöngyszemet olvashatunk el 999 Ft-ért, és zsebkönyv jellegüknél fogva egy nap alatt ki is olvashatóak, plusz még egy női kis táskában is elférnek. :)

Márainak a Füvesköny című könyvét olvastam először, melyben idézetek vannak témakörök szerint csoportosítva. Nem rossz, de vannak olyan idézetek, melyek kiragadva eredeti szövegkörnyezetükből teljesen másként hatnak, mint amikor egy sima, fehér lapon olvassuk őket. Ezért is sajnálom, hogy Coelho-t sokszor idézik, egészen jó könyvei vannak, ha valaki egy két regényét elolvassa, biztosan megfontol belőle egy két gondolatot... de így ízekre szedve, egy-egy szép képre ráírva csak rossz szájízt hagynak maguk után.

Szóval megtetszett Márai gondolkodásmódja, tudok vele azonosulni, nem csak a szépen csengő, nagyszerű frázisokat tárja elénk, így A gyertyák csonkig égnek regényét olvastam elsőként, majd egy hónappal később az Eszter hagyatékát.
Azért gondoltam egy posztban bemutatni ezt a két művet, mert számomra sok helyen hasonló a két történet.

A gyertyák csonkig égnek egy éjszaka alatt, és ez éppen elég arra, hogy két, rég nem látott (jó) barát megbeszélje az elmúlt 40 évet vagy inkább azt az egy percet, ami 40 év némasággá fajult.
A regény első fele visszavisz minket a múltba, a monarchia idejére, barátságuk kezdetéhez, majd a második részben a távolra szakadt barát érkezése és a ház urának úgymond monológja adja a regény kiteljesedését. Szerelmi háromszög, barátság, hűség, menekülés, öregedés. Egyik sem és mindegyik.
Az olvasóra bízza Márai, hogy mit lát bele ebbe a történetbe. Mai ésszel olvasva lehet szerelmi háromszög, a történet kiadásának évében nézve lehet hűség, barátság, menekülés. Minden esetre olyan emberi értékekről ír, melyek manapság is kihunyó félben vannak.

Az Eszter hagyatéka számomra azért hasonló, mert ebben a történetben is van egy - a családot szolgáló, bölcs, idős és hallgatag nő alak - aki valamiért fontos szerepet tölt be ebben a két regényben. Mintegy súly, mely a főszereplő monológjainak, gondolatainak helyes egyensúlyát próbálná kontrollálni, visszahúzni a megfelelő szintre (?).
Eszter levelet kap régi szerelmétől, hogy egy végső találkozással elköszönhessen tőle. Itt is eltelt az utolsó találkozás óta kb. 25 év, ez is egyfajta szerelmi háromszög, egy menekülés, egy öregedés. Itt egy napot ölel fel a történet, egy reggeli-ebéd-vacsora köré helyezve.
Mindkettő történet a főhős némaságának, valójában önmagával való tusájának a története, végül is ha nem lenne ott egyikük távolról érkező beszélgető partnere sem, talán semmit sem vonna le a történetből és magából a végkifejletből sem, hiszen mindketten már évtizedek óta magukkal viaskodnak.

Van egy fajta magány, szomorúság is ebben a két regényben, talán a világháború előkészületei teszik ilyenné, mikor Márai megírta ezeket. De ugyanakkor van bennük valami megnyugtató, álmos, örök, kicsit békebeli igazság. Az olvasás közben nyugtázzuk, hogy ezt mi csinálhatjuk még másképp.

Mindenképpen ajánlom, egy bögre forró tea, vagy egy pohár finom bor mellé.

Márai Sándor (1900-1989) magyar költő, író, újságíró.
Polgári családba született és ezen értékékben is hitt élete során, műveiben érezhetőek ezek az irányvonalak.

Fiatalon Lipcsében, majd Berlinben élt. Magyarországra visszatérve megházasodik, majd Párizsba mennek, ott élnek 6 évig.
Elismert író, sok regénye, publicisztikája jelenik meg.

1948-ban először Svájcba, Olaszországba, majd onnan Amerikába emigrálnak feleségével.
Az 1960-as években visszatérnek Európába, majd végérvényesen Amerikában telepednek le.


Műveit itt tudjátok böngészni: Wikipédia



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sándor Anikó: Camino trilógia - Ajánló

Pár évvel ezelőtt, amikor még nem voltam se feleség, se barátnő, szerettem volna pár kérdésre megtalálni a választ, keresni önmagam, így el kezdtem készülni a magyar Caminóra, a Szent Jakab zarándokútra. Vezetéssel, kis csapattal és önállóan is végig járható, Budapestről a 0. km kőtől indul és Lébényben ér véget, 11 szakaszra bontva 226 km hosszú, az út a zarándokút jelképével, a sárga fésűkagylóval van felfestve és a séta során sok zarándokhely fogadja a betérőket. A zarándoklathoz ki lehet váltani egy útlevelet, melybe minden szakasz teljesítéséről a meghatározott zarándokhely pecsétet ad, így amikor a lébényi templomba megérkezik a vándor, ott bemutatva kap egy oklevelet. Ez a magyarországi út tovább megy Wolfstahl-ba és végül becsatlakozik a nagy El Camino útba, melynek végcélja Santiago de Compostela. Végül hirtelen megfordult velem a világ, nem mentem el az útra, de azóta is bakancslistán van és remélem egyszer majd eljutok. A férjem is tisztában van ezzel, így első, együtt t

Dragomán György: Máglya - ajánló

Dragomán György az egyik szívem csücske író, ráadásul kortárs, amit azért tartok fontosnak megemlíteni, mert velem történt már, hogy kortárs írótól számomra elvont, feldolgozhatatlan könyvet olvastam (egy darabig, amíg le nem tettem), persze kivételek mindig vannak. :) Egy vicces facebook játék alkalmával bukkantam rá az oldalára -  itt tudod lecsekkolni  - és végigböngészve bejegyzéseit nagyon megtetszettek írásai. Sokszor szemezget műveiből, mintegy ízelítőként, és milyen jól teszi, mert enélkül talán nem is olvastam volna a könyveit, amik egytől-egyig szenzációsak. (A Pusztítás könyvét idénre tartogatom.) Nagyon egyedi - most már írhatom azt, hogy - rá jellemző írás-, látásmódja van. Kedvenc regényem tőle a Máglya, ami nemhogy tőle a kedvencem, hanem az egyik eddig olvasott favoritom is. Három regénye: a Máglya, A fehér király és a Pusztítás könyve egy úgynevezett trilógia, amelyek nem kötődnek egymáshoz, 3 különálló mű, közös bennük, hogy a (román) kommunista diktatúrában játs

Gerlóczy Márton: Mikecs Anna: Altató - ajánló

Izgatottan, meglepődve kaptam fel a fejem, mikor azt olvastam, hogy Gerlóczy Márton nak új regénye jelenik meg. Olvastam tőle több könyvet is. Humoros, laza, egyenes, néhol nyers és cinikus írói stílusa merően megkülönbözteti őt a mai kortárs írók közül. De ezzel a művével teljesen más, új oldaláról ismertem meg. Benne van, ami „a Gerlóczy” és van benne még valami klasszikus, időtálló is, amivel igazán belopta magát a szívembe. Magával ragadó, csodás történet ez a családregény, mely az író családjáról, felmenőiről szól. A történetet Mikecs Anna meséli, az író nagymamájának – Jékely Mártának – első házasságából született lánya, aki 3,5 éves korában, vérhas következtében meghal. A központi alak Márta, akinek egész életén át kalauzol minket a regény, de ahhoz, hogy megértsük életútját, döntéseit azaz sorsát, vissza kell mennünk egészen Gerlóczy üknagymamájához (Terézia), dédnagymamájához (Ida), érintve Mártát és végül édesanyjához, Zsófiához. Ezen a szép ívű női ágon keresztül kapunk