Ugrás a fő tartalomra

Dragomán György: Máglya - ajánló

Dragomán György az egyik szívem csücske író, ráadásul kortárs, amit azért tartok fontosnak megemlíteni, mert velem történt már, hogy kortárs írótól számomra elvont, feldolgozhatatlan könyvet olvastam (egy darabig, amíg le nem tettem), persze kivételek mindig vannak. :)

Egy vicces facebook játék alkalmával bukkantam rá az oldalára - itt tudod lecsekkolni - és végigböngészve bejegyzéseit nagyon megtetszettek írásai. Sokszor szemezget műveiből, mintegy ízelítőként, és milyen jól teszi, mert enélkül talán nem is olvastam volna a könyveit, amik egytől-egyig szenzációsak. (A Pusztítás könyvét idénre tartogatom.)

Nagyon egyedi - most már írhatom azt, hogy - rá jellemző írás-, látásmódja van.
Kedvenc regényem tőle a Máglya, ami nemhogy tőle a kedvencem, hanem az egyik eddig olvasott favoritom is. Három regénye: a Máglya, A fehér király és a Pusztítás könyve egy úgynevezett trilógia, amelyek nem kötődnek egymáshoz, 3 különálló mű, közös bennük, hogy a (román) kommunista diktatúrában játszódnak és mind életrajzi ihletésűek.
Legújabb könyve az Oroszlánkórus, mely novelláskötet. Rövidebb írásai a Qubit-en és saját oldalán is jelennek meg folyamatosan - remélem ezeket egy újabb novelláskötetben kiadja majd.

Könyvei tipikusan azok, melyeket ha elolvas az ember, muszáj feldolgoznia, elmélkednie rajta akár több napon át is, nem lehet rögtön belefogni egy másikba. Nekem legalábbis nem sikerült.

A Máglya egy tinédzser lányról, Emmáról szól, aki tragikus hirtelenséggel elveszíti szüleit és árvaházba kerül. Rövidesen jelentkezik érte nagyanyja, aki elviszi magához egy kisvárosba. A regény körülbelül 2-3 évet ölel fel és két szálon fut, valamint ahogyan fentebb említettem a kommunista diktatúrában játszódik, de ez a történet már az éra végén, a felszabadulás utáni hónapokban.

Kicsit nosztalgikus, kicsit családregény, borzongós, nyers, őszinte, elgondolkodtató, rácsodálkozó. És mint minden Dragomán történetben - itt is jelen van egy kis mágia, egy kis politika, egy kis életszagú élet, akárcsak a mi múltunk, jelenünk.
Regényeire jellemző, hogy epizódokból tevődnek össze, melyek ugyan egymást követő fejezetek, de különálló történetekként is megállják a helyüket.

Ajánlom azoknak, akik szeretik a családregényeket, szeretnek nosztalgiázni és szeretnek egy könyvet két nap alatt elolvasni. :)

(Sajnos a színházi feldolgozása borzasztóra sikerült...)Életrajzi adatok:
1973-ban született Marosvásárhelyen, 1988-ban költözött Magyarországra, felesége Szabó T. Anna költő- és írónő.
13 évesen kezdett el írni. Tanulmányait az ELTE-n végezte angol és filozófia szakon.
2002-ben jelent meg első regénye, a Pusztítás könyve, majd 2005-ben A fehér király, melyet több nyelvre fordítottak le, mozifilm is készült belőle.
Írásai eddig a Holmi, a Mozgó Világ, a Jelenkor, az ÉS, az Alföld, a Népszabadság és a Kritika lapokban jelentek meg.

Díjai:
- 2003 Bródy díj, Soros ösztöndíj, Mozgó Világ nívódíj
- 2005 Déry Tibor jutalom
- 2006 Márai Sándor díj, Artisjus ösztöndíj
- 2007 József Attila díj
- 2008 Márciusi Ifjak díj, Litera díj, Mozgó Világ prózai nívódíj, Budapesti Román Kulturális Intézet Kultúra díj


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sándor Anikó: Camino trilógia - Ajánló

Pár évvel ezelőtt, amikor még nem voltam se feleség, se barátnő, szerettem volna pár kérdésre megtalálni a választ, keresni önmagam, így el kezdtem készülni a magyar Caminóra, a Szent Jakab zarándokútra. Vezetéssel, kis csapattal és önállóan is végig járható, Budapestről a 0. km kőtől indul és Lébényben ér véget, 11 szakaszra bontva 226 km hosszú, az út a zarándokút jelképével, a sárga fésűkagylóval van felfestve és a séta során sok zarándokhely fogadja a betérőket. A zarándoklathoz ki lehet váltani egy útlevelet, melybe minden szakasz teljesítéséről a meghatározott zarándokhely pecsétet ad, így amikor a lébényi templomba megérkezik a vándor, ott bemutatva kap egy oklevelet.
Ez a magyarországi út tovább megy Wolfstahl-ba és végül becsatlakozik a nagy El Camino útba, melynek végcélja Santiago de Compostela.

Végül hirtelen megfordult velem a világ, nem mentem el az útra, de azóta is bakancslistán van és remélem egyszer majd eljutok.
A férjem is tisztában van ezzel, így első, együtt tölt…

Gerlóczy Márton: Nézd csak, itt egy japán! - az Altató borítójának története - Ajánló

Nemrégen - a költözés utolsó fázisaként - bontottam ki az egyetlen, bontatlan dobozt, amiben dédmamám régi teás/kávés készlete volt. Ezt örököltem tőle a zöld, porcelán mákdaráló és a barna, intarziás ékszeres dobozon kívül, amit még az ő apukája vagyis az üknagyapám készített.
Ahogy nézegettem ezt a sokat látott porcelán készletet, eszembe jutottak az Altató regényének szereplői és maga a borító, amelyen az a csodás kávés csésze látható és kíváncsi lettem volna, vajon miért ez lett a választott motívum?
A készletet végül a könyvespolc egy központi részére tettem, rá pár napra pedig örömmel olvastam, hogy megjelenik a borító története.

Szerencsére a kiadóval egy épületben dolgozom, így próba-szerencse alapon a megjelenés dátuma előtt felszaladtam, hátha van már náluk is egy példány, és volt! Rögtön meg is vettem és már megint hosszú percekig néztem a borítót. Nagyon megtetszett, pedig ez csak a csészealj volt, a csésze nélkül.
Végül egy nap alatt elolvastam a könyvet. Gerlóczy Márton t…

Gerlóczy Márton: Mikecs Anna: Altató - ajánló

Izgatottan, meglepődve kaptam fel a fejem, mikor azt olvastam, hogy Gerlóczy Mártonnak új regénye jelenik meg. Olvastam tőle több könyvet is. Humoros, laza, egyenes, néhol nyers és cinikus írói stílusa merően megkülönbözteti őt a mai kortárs írók közül. De ezzel a művével teljesen más, új oldaláról ismertem meg. Benne van, ami „a Gerlóczy” és van benne még valami klasszikus, időtálló is, amivel igazán belopta magát a szívembe. Magával ragadó, csodás történet ez a családregény, mely az író családjáról, felmenőiről szól. A történetet Mikecs Anna meséli, az író nagymamájának – Jékely Mártának – első házasságából született lánya, aki 3,5 éves korában, vérhas következtében meghal. A központi alak Márta, akinek egész életén át kalauzol minket a regény, de ahhoz, hogy megértsük életútját, döntéseit azaz sorsát, vissza kell mennünk egészen Gerlóczy üknagymamájához (Terézia), dédnagymamájához (Ida), érintve Mártát és végül édesanyjához, Zsófiához. Ezen a szép ívű női ágon keresztül kapunk be…