Ugrás a fő tartalomra

40 éves lett Pom Pom és Picur

Ki ne emlékezne Pom Pom-ra, a furcsa kinézetű lényre, aki Picur barátja lesz és az iskolába menet és az onnan hazavezető úton különféle történetekkel szórakoztatja a lányt.
Sok, színes szereplő elevenedik meg a fejezetekben: Gombóc Artúr, Órarugógerincű Felpattanó, Szomorú Szamovár vagy akár a Lesbőltámadó Ruhaszárítókötél.

Csukás István (1936-) magyar költő, író már évtizedek óta tiszteli meg a generációkat meséivel, verseivel - amiből sok sikeres rajzfilm, bábmese feldolgozás is született. Nevéhez fűződik többet között a Nagy ho-ho-ho horgász, Mirr-Murr kalandjai vagy a Süsü, a sárkány - de a lista hosszú, szerencsére.

Pom Pom meséi különálló meseregények voltak, melyek 1978-tól jelentek meg és ugyanebben az évben kerültek a tv-be is.

Kiskoromban szerettem hallgatni, ahogyan anyukám mesélte, közben sokáig böngésztem az illusztrációkat. Legjobban a nyakatekert, furcsa szereplő nevek tetszettek és sokszor megkérdeztem, hogy akkor ezek most mit is jelentenek.

Aztán jó pár évvel később, ahogyan a szakmai gyakorlataimat töltöttem a bölcsődében, volt szerencsém ezeket a meséket nekem is felolvasni a gyerekeknek és imádták. 

Szerintem az a titka Csukás meséinek, hogy érthető, emészthető történetekbe oltja bele a furcsa nevű főszereplőket, amelyeket a gyerekek aztán imádnak ízlelgetni, felkelti érdeklődésüket és leköti figyelmüket - legyen szó akár 2 vagy 6 éves korú gyerekekről.

Jó szívvel ajánlom a könyveit mesélésre - a szülőknek pedig kitartást kívánok a többedjére való felolvasáshoz - de a gyerekek már csak ilyenek. :)

(Budapesten, az I. kerület Naphegy téren hatalmas játszótér várja a kicsiket és a szülőket a Pom Pom meséiből híressé vált szereplőkkel.)
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sándor Anikó: Camino trilógia - Ajánló

Pár évvel ezelőtt, amikor még nem voltam se feleség, se barátnő, szerettem volna pár kérdésre megtalálni a választ, keresni önmagam, így el kezdtem készülni a magyar Caminóra, a Szent Jakab zarándokútra. Vezetéssel, kis csapattal és önállóan is végig járható, Budapestről a 0. km kőtől indul és Lébényben ér véget, 11 szakaszra bontva 226 km hosszú, az út a zarándokút jelképével, a sárga fésűkagylóval van felfestve és a séta során sok zarándokhely fogadja a betérőket. A zarándoklathoz ki lehet váltani egy útlevelet, melybe minden szakasz teljesítéséről a meghatározott zarándokhely pecsétet ad, így amikor a lébényi templomba megérkezik a vándor, ott bemutatva kap egy oklevelet.
Ez a magyarországi út tovább megy Wolfstahl-ba és végül becsatlakozik a nagy El Camino útba, melynek végcélja Santiago de Compostela.

Végül hirtelen megfordult velem a világ, nem mentem el az útra, de azóta is bakancslistán van és remélem egyszer majd eljutok.
A férjem is tisztában van ezzel, így első, együtt tölt…

Gerlóczy Márton: Nézd csak, itt egy japán! - az Altató borítójának története - Ajánló

Nemrégen - a költözés utolsó fázisaként - bontottam ki az egyetlen, bontatlan dobozt, amiben dédmamám régi teás/kávés készlete volt. Ezt örököltem tőle a zöld, porcelán mákdaráló és a barna, intarziás ékszeres dobozon kívül, amit még az ő apukája vagyis az üknagyapám készített.
Ahogy nézegettem ezt a sokat látott porcelán készletet, eszembe jutottak az Altató regényének szereplői és maga a borító, amelyen az a csodás kávés csésze látható és kíváncsi lettem volna, vajon miért ez lett a választott motívum?
A készletet végül a könyvespolc egy központi részére tettem, rá pár napra pedig örömmel olvastam, hogy megjelenik a borító története.

Szerencsére a kiadóval egy épületben dolgozom, így próba-szerencse alapon a megjelenés dátuma előtt felszaladtam, hátha van már náluk is egy példány, és volt! Rögtön meg is vettem és már megint hosszú percekig néztem a borítót. Nagyon megtetszett, pedig ez csak a csészealj volt, a csésze nélkül.
Végül egy nap alatt elolvastam a könyvet. Gerlóczy Márton t…

Gerlóczy Márton: Mikecs Anna: Altató - ajánló

Izgatottan, meglepődve kaptam fel a fejem, mikor azt olvastam, hogy Gerlóczy Mártonnak új regénye jelenik meg. Olvastam tőle több könyvet is. Humoros, laza, egyenes, néhol nyers és cinikus írói stílusa merően megkülönbözteti őt a mai kortárs írók közül. De ezzel a művével teljesen más, új oldaláról ismertem meg. Benne van, ami „a Gerlóczy” és van benne még valami klasszikus, időtálló is, amivel igazán belopta magát a szívembe. Magával ragadó, csodás történet ez a családregény, mely az író családjáról, felmenőiről szól. A történetet Mikecs Anna meséli, az író nagymamájának – Jékely Mártának – első házasságából született lánya, aki 3,5 éves korában, vérhas következtében meghal. A központi alak Márta, akinek egész életén át kalauzol minket a regény, de ahhoz, hogy megértsük életútját, döntéseit azaz sorsát, vissza kell mennünk egészen Gerlóczy üknagymamájához (Terézia), dédnagymamájához (Ida), érintve Mártát és végül édesanyjához, Zsófiához. Ezen a szép ívű női ágon keresztül kapunk be…